Module Catalog Archive

Degree Program: Food Chemistry (Master)

Note: Last updated September 2019. Current module catalog in HohCampus.

Der Master-Studiengang "Lebensmittelchemie" wird in Kooperation mit der Universität Stuttgart angeboten. Module, die die Universität Stuttgart anbietet und die auf dem Campus Stuttgart stattfinden, erkennen Sie an dem Code 6000-xxx. Die Module der ersten beiden Semester werden semesterbegleitend angeboten und haben in der Regel einen Umfang von 6 credits. Die Module des dritten Semesters finden geblockt statt, dauern jeweils insgesamt vier Wochen und haben in der Regel einen Umfang von je 7,5 credits.

  Code Module Name Semester Bindingness
1702-410 Advanced Instrumental Food and Feed Analysis 1 compulsory
Code Title Type Bindingness  
  1702-411 Einsatz der NMR in der Lebensmittelchemie lecture compulsory
  1702-412 Einsatz der Massenspektrometrie in der Lebensmittelchemie lecture compulsory
  1702-413 Chemometrik in der Lebensmittelchemie lecture compulsory
  1702-414 Übungen in NMR und MS für Lebensmittelchemiker exercise compulsory
1509-210 Cereal Technology 1 semi-elective
Code Title Type Bindingness  
  1509-211 Cereal Technology, Lecture lecture compulsory Veranstaltung im ILIAS
  1509-212 Cereal Technology, Practical practical compulsory Veranstaltung im ILIAS
4601-480 Feed technology and feed analysis 1 semi-elective
Code Title Type Bindingness  
  4601-481 Feed Technology and Analytic lecture with practicals and excursion compulsory Veranstaltung im ILIAS
1701-400 Food Toxicology, Ecotoxicology and Environmental Analysis 1 compulsory
Code Title Type Bindingness  
  1403-021 Biofunktionalität und Sicherheit von Lebensmitteln lecture compulsory Veranstaltung im ILIAS
  1701-402 Food Toxicology, Ecotoxicology and Environmental Analysis lecture compulsory Veranstaltung im ILIAS
6000-420 Gene Regulation, Chromatin and Molecular Epigenetics 1 semi-elective
Code Title Type Bindingness  
  6000-421 Genregulation, Chromatin und molekulare Epigenetik lecture compulsory
6000-460 Introduction to Biochemical Engineering 1 semi-elective
Code Title Type Bindingness  
  6000-461 Einführung in die Bioverfahrenstechnik lecture compulsory
1505-020 Legal Aspects of Food and Quality Management 1 semi-elective
Code Title Type Bindingness  
  1505-021 Legal Aspects lecture compulsory Veranstaltung im ILIAS
  1505-022 Quality Management seminar compulsory Veranstaltung im ILIAS
1505-210 Milk Production and Dairy Processing 1 semi-elective
Code Title Type Bindingness  
  1505-211 Lactation Biology lecture compulsory Veranstaltung im ILIAS
  1505-212 Milk Extraction and Milk Quality lecture compulsory Veranstaltung im ILIAS
  1505-213 Processing to Fresh Dairy Products lecture with seminar and excursion compulsory Veranstaltung im ILIAS
6000-440 Plant Biotechnology and Biological Systems 1 semi-elective
Code Title Type Bindingness  
  6000-441 Pflanzenbiotechnologie lecture compulsory
  6000-442 Systembiologie I lecture compulsory
6000-410 Practical Course Biochemistry for Chemists 1 semi-elective
Code Title Type Bindingness  
  6000-411 Biochemie-Praktikum für Chemiker practical compulsory
1702-400 Practical Course Food Chemistry and Toxicology 1 compulsory
Code Title Type Bindingness  
  1702-401 Practical Course Food Chemistry and Toxicology practical compulsory
1701-430 Special Food Chemistry and Analysis I 1 compulsory
Code Title Type Bindingness  
  1701-431 Trinkwasser und Mineralwasser lecture compulsory Veranstaltung im ILIAS
  1701-432 Lebensmittelzusatzstoffe lecture compulsory Veranstaltung im ILIAS
  1701-433 Spezielle Biochemie für Lebensmittelchemiker/innen lecture compulsory Veranstaltung im ILIAS
  1701-434 Reaktionen in Lebensmitteln bei Verarbeitung und Lagerung lecture compulsory Veranstaltung im ILIAS
1506-210 Technology and Microbiology of Wine and Beer Production 1 semi-elective
Code Title Type Bindingness  
  1506-211 Technology and Microbiology of Wine and Beer Production, Lecture lecture compulsory Veranstaltung im ILIAS
  1506-212 Technology and Microbiology of Wine and Beer Production, Practical practical compulsory Veranstaltung im ILIAS
  1506-213 Technology and Microbiology of Wine and Beer Production, Seminar seminar compulsory Veranstaltung im ILIAS
6000-450 Advanced Biochemistry 2 semi-elective
Code Title Type Bindingness  
  6000-451 Biosynthesen und Metabolismus lecture compulsory
  6000-452 Nukleinsäure Biochemie lecture compulsory
1702-410 Advanced Instrumental Food and Feed Analysis 2 compulsory
Code Title Type Bindingness  
  1702-411 Einsatz der NMR in der Lebensmittelchemie lecture compulsory
  1702-412 Einsatz der Massenspektrometrie in der Lebensmittelchemie lecture compulsory
  1702-413 Chemometrik in der Lebensmittelchemie lecture compulsory
  1702-414 Übungen in NMR und MS für Lebensmittelchemiker exercise compulsory
6000-400 Food Microbiological Internship 2 compulsory
Code Title Type Bindingness  
  6000-401 Lebensmittelmikrobiologisches Praktikum practical compulsory
1501-210 Food Microbiology and Hygiene 2 compulsory
Code Title Type Bindingness  
  1501-211 Food Microbiology and Hygiene lecture compulsory
1507-210 Fundamentals of Food Physics 2 semi-elective
Code Title Type Bindingness  
  1507-211 Fundamentals of Food Physics, Lecture lecture compulsory Veranstaltung im ILIAS
  1507-212 Fundamentals of Food Physics, Exercise exercise compulsory Veranstaltung im ILIAS
1702-010 Instrumental Food Analysis II 2 semi-elective
Code Title Type Bindingness  
  1702-011 Instrumentelle Lebensmittelanalytik II, Vorlesung lecture compulsory
  1702-012 Instrumentelle Lebensmittelanalytik II, Übung exercise compulsory
6000-440 Plant Biotechnology and Biological Systems 2 semi-elective
Code Title Type Bindingness  
  6000-441 Pflanzenbiotechnologie lecture compulsory
  6000-442 Systembiologie I lecture compulsory
1504-210 Plant Foodstuff Technology 2 semi-elective
Code Title Type Bindingness  
  1504-211 Plant Foodstuff Technology lecture compulsory Veranstaltung im ILIAS
1503-020 Process Engineering 2 compulsory
Code Title Type Bindingness  
  1503-021 Process Engineering- Part Disperse Systems, Pasteurisation, Drying lecture compulsory Veranstaltung im ILIAS
  1503-022 Process Engineering- Part heat and mass transfer, mixing technology lecture compulsory Veranstaltung im ILIAS
1505-220 Special Features in Dairy Technology 2 semi-elective
Code Title Type Bindingness  
  1505-221 Special Features in Dairy Technology, Lecture lecture compulsory Veranstaltung im ILIAS
  1505-222 Berechnungsgrundlagen für Formulierungen, Auslegung und Kinetik von Prozessen exercise compulsory Veranstaltung im ILIAS
  1505-223 Technology and Analysis of Dairy Products practical compulsory Veranstaltung im ILIAS
  1505-224 Special Features in Dairy Technology, Excursion excursion compulsory Veranstaltung im ILIAS
1701-450 Specialised Food and Feed Law 2 compulsory
Code Title Type Bindingness  
  1701-451 Spezielles Lebensmittel- und Futtermittelrecht I lecture compulsory
  1701-452 Spezielles Lebensmittel- und Futtermittelrecht II seminar compulsory
1507-410 Encapsulation of Functional Food Components 3 elective
Code Title Type Bindingness  
  1507-411 Encapsulation of Functional Food Components seminar with excercise elective Veranstaltung im ILIAS
1502-430 Fermentation Technology 3 elective
Code Title Type Bindingness  
  1502-431 Fermentation Technology, Lecture with Exercise lecture with practicals compulsory
1403-440 Molecular Principles in Nutritional Science and Clinical Nutrition 3 elective
Code Title Type Bindingness  
  1403-441 Molecular Principles in Nutritional Science and Clinical Nutrition lecture with exercise compulsory Veranstaltung im ILIAS
1701-420 Quality Management and Audits 3 elective
Code Title Type Bindingness  
  1701-061 Qualitätsmanagementfachkraft (QMF) lecture with exercise compulsory
  1701-421 Planung und Durchführung von Audits lecture with exercise elective
6000-470 Research Internship I 3 compulsory
Code Title Type Bindingness  
  6000-471 Forschungspraktikum I practical compulsory
1701-460 Research Internship II 3 elective
Code Title Type Bindingness  
  1701-461 Forschungspraktikum II practical compulsory
1702-420 Residues and Contaminants in Food and Feed 3 elective
Code Title Type Bindingness  
  1702-421 Pflanzenschutz und Vorratsschutz lecture compulsory
  1702-422 Moderne Methoden der Spurenanalytik lecture compulsory
  1702-423 Analytik von Rückständen und Kontaminanten exercise compulsory
6000-480 Special Food Chemistry and Analysis II 3 compulsory
Code Title Type Bindingness  
  6000-481 Aromastoffe lecture compulsory
  6000-482 Authentifizierung von Lebensmitteln und Futtermitteln lecture compulsory
  6000-483 Seminar zur Berufsorientierung für Lebensmittelchemiker/innen seminar compulsory
  6000-484 Methoden der Authentizitätsprüfung von Lebensmitteln und Futtermitteln exercise compulsory
1000-040 UNIcert III English for Scientific Purposes 3 elective
Code Title Type Bindingness  
  1000-041 UNIcert III English for Scientific Purposes Course compulsory

Modules that are not offered anymore

  Code Module Name
4502-420 Feed Management -Technology, Preservation and Quality Control
Code Title Type Bindingness  
  4502-421 Futtermanagement - Technologie, Konservierung und Qualitätssicherung lecture with practicals and excursion compulsory
4602-540 Feed Management -Technology, Preservation and Quality Control
Code Title Type Bindingness  
  4602-541 Futtermanagement - Technologie, Konservierung und Qualitätssicherung lecture with practicals and excursion compulsory
1503-410 Food Technology and Residues
Code Title Type Bindingness  
  1503-411 Food Technology and Residues lecture with seminar compulsory
1402-400 Molecular Principles in Nutritional Science and Clinical Nutrition
Code Title Type Bindingness  
  1402-401 Molekulare Prinzipien der Ernährungswissenschaft und -medizin lecture with exercise compulsory
1101-060 Introduction to Matlab
Code Title Type Bindingness  
  1101-061 Introduction to Matlab lecture elective

Download Module Reference Book

Back to Overview