Module: Pathophysiology/Clinical Nutrition (1801-030)
Note: Last updated September 2019.
Current module catalog in HohCampus.
- Persons:
-
- Prof. Dr. Stephan Bischoff (verantwortlich)
- Degree Program:
-
-
Nutritional Management and Dietetics (Bachelor, since 01.04.2011)
5. Semester, compulsory -
Nutritional Management and Dietetics (begin of studies WS 2017/18) (Bachelor, since 01.10.2017)
5. Semester, compulsory -
Nutritional Science (Bachelor, since 01.04.2011)
5. Semester, compulsory
-
Nutritional Management and Dietetics (Bachelor, since 01.04.2011)
- Prerequisites for Attendance:
-
None
- Sprache:
- German
- ECTS:
- 6 credits
- Frequency:
- every winter semester
- Length of the Module:
- 1 semester
- Compulsory assignment:
- Regular and active participation
- Module examination:
- Written exam covering the topics of the lecture
- Length of the examination:
- 60 minutes
- Workload:
-
57 h presence + 112 h personal contribution = 169 h workload
- Professional competences:
-
Die Studierenden
- verstehen die allgemeinen Grundlagen der Pathophysiologie des Gastrointestinal-Trakts
- kennen ernährungsbedingte Erkrankungen und deren therapeutische Maßnahmen
- gewinnen Grundkenntnisse in der Beurteilung von klinischen und antrophometrischen Messparametern
- lernen das kritische Hinterfragen von Ernährungsempfehlungen
- verstehen die Grundlagen der Bedeutung der Darmflora und der Probiotika in der Ernährung
- lernen funktionelle Lebensmittel zur Therapie und Prävention kennen.
Courses
Code | Title | Type | Bindingness | Course catalogue |
---|---|---|---|---|
1801-031 | Pathophysiology/Clinical Nutrition | lecture | compulsory | |
1801-032 | Myths and Misunderstandings in Nutrition | seminar | compulsory | |
1801-033 | Gut Flora, Nutrition and Probiotics | seminar | compulsory |